Ugrás a fő tartalomra

Otthon maradni, de nem megőrülni

Összeszedtem pár ötletet, ami segít átvészelni ezt a ki tudja, milyen hosszú bezártságot és bizonytalanságot!  



Karantén Bakancslista
Egy ihletett pillanatodban (kávéval felpörgetve esetleg) ragadj tollat és írd össze, mit szeretnél megcsinálni, mielőtt véget ér ez az otthon ragadt állapotunk! Miket halogatsz már ezer éve? Mit fogsz kitakarítani? Mit fogsz megtanulni? Hova fogsz eljutni az edzésben? Mit fogsz végre elolvasni vagy megírni vagy végignézni? Asztalodon rendet tenni? Bent a gépben a fájlokat, képeket rendezni, selejtezni? Ruháid között rendet tenni, selejtezni? Elolvasni Marie Kondo rendrakós-selejtezős könyvét és abból megvalósítani dolgokat? Megfürdetni a kutyát? Megjavítani vagy megvarrni dolgokat? Átültetni, lezuhanyozni szobanövényeket? Felhívni valakit és hosszan eldumálgatni? Megtanulni kötni a youtube-ról?

Napi To do list
Megfigyeltem magamon, hogy azok a napok mennek jól, amikor vagy előző este vagy reggel kávézás közben fogok egy papírt és összeírom szépen egymás alá pontokba szedve, mit akarok/kell csinálni aznap. A nap folyamán lelkesen kihúzom, ami megvan és egy jó nap végén 80-90%-ban ki van húzva minden. Sorrendet nem szoktam hozzá írni. Így mindig azt az itemet csinálom, amihez épp kedvem van, vagy épp lelkierőm, most például a cikkírás menüpont van folyamatban.

Törődés egymással
Ha nem magaddal vagy elfoglalva, hanem azt keresed meg, kinek tudsz segíteni, jobban fogod érezni magad picit. Ha nem egyedül vagy egy lakásban, akkor gondold át, mivel tudod a többiek számára jobbá tenni. Ha egyedül vagy, vajon kinek esne jól, ha felhívnád?
Jó dolog, ha van kinek panaszkodni, de ennél még sokkal jobb, ha van kitől megkérdezni, hogy van, vagy van-e szüksége segítségre, akár csak pár perc beszélgetés formájában. Keresd meg, kinek tudsz segíteni!

Híroldalak limitálása
Mondjuk ki az őszintét: teljesen be tudjuk magunkat paráztatni velük.  Bár annyi védőmaszk jutna egy egészségügyi dolgozónak, ahány embertől én az elmúlt héten hallottam, azt hogy "na, eldöntöttem, nem olvasok többet híreket, mert kikészít"! De mindannyian tudjuk, hogy ez most nem fog menni. Egy napon belül újra ott találod magad az Indexen, 444-en, Origón, BBC-n stb. Nem mondom, hogy ne olvasd. Viszont ne akármikor. Van, akinek ébredés után tesz nagyon rosszat, van akinek elalvás előtt. Te mikor vagy a legnyugodtabb, legstabilabb? Jelölj ki egy idősávot a napodban, amikor csekkolod a híreket, max. egy óra, vagy kétszer fél óra, amikor megengeded, amikor képbe kerülsz, hol tartanak a dolgok és utána abba hagyod, mert még akkor is feltolja a szorongás szintedet, ha nem veszed észre. Itt is, mint oly sokszor: önmagunk szigorú, de igazságos szüleiként kell cselekednünk. 

Reggel mozgás, este relax
 Tele van a youtube 10-15 perces reggeli tornákkal, jógával és ilyesmikkel. Az idő, amit nyersz azzal, hogy nem mész be a melóhelyedre, most rendelkezésedre áll. Itt a szuper alkalom, hogy rászoktasd a tested egy egészséges rutinra. Ha már reggel tornázunk, esténként nyomhatunk egy 10-20 perces vezetett relaxációs vagy meditációs videót is, szintén túlkínálat van belőle a neten. Picit időbefektetés, amíg megatlálod azt, ami tetszik neked, de nagyon behozza a ráfordított energiát!

Zuhany, smink, borotva, parfüm, ruha
A reggeli kávézás még megy, de utána maradsz pizsiben? Megteheted, persze, nem akarja senki elvenni tőled, de próbáld ki az ellenkezőjét is, hátha jobb: zuhanyozz le és öltözz fel tiszta ruhában (nem, nem muszáj kiskosztüm, nyakkendő, de legyen tiszta, normális ruha), borotválkozz, sminkelj, illatosítsd magad úgy, mintha normál napod lenn. Egy-egy nap poén pizsiben lenni, de egyenes út a bedepizés felé, ha nincs rendesen meghatározva a nap tevékeny része és a pihenés. 

Ebédszünet
Ha módodban áll ne ott egyél, ahol dolgozol, de ha mégis: Csukd be a géped melós/tanulós ablakait és teríts meg normálisan. Az ebédszünetben az ebéd mellett a szünet is legalább olyan fontos. 

Humor
Nézz minél több vicces oldalt!  Tudom, hogy ezrek halnak meg naponta a világban, de attól hogy mi vicces mémeken röhögünk, senki nem lesz rosszabbul, úgyhogy hajrá! A humor feszültséget old. Használd bátran, ne szégyelld magad érte!


Sorozat, film, könyv
Azt hiszem, ezt nem kell nagyon részletezni. Ami jól esik. De ne munka helyett, hanem szünetekben, pihenőidőben. Kipróbáltam, hogy vírusos és apokalipszises sorozatokat, filmeket nézek, mert valahogy (ki érti miért...), most ezek jártak eszemben. De nem tett jót! Egy jó sitcom, egy jó rajzfilm, egy régi megunhatatlan Harry Potter most többet segít, azt tapasztalom.

Párkapcsolat, párkeresés
Ha otthon vagy összezárva a pároddal, az nagyon érdekes szitu. Most előjöhetnek új súrlódási pontok, amiket a hétköznapi rohanás nem hozott ki. Izgalmas! Legyen ez szuper lehetőség a beszélgetésre! Nem mosogatás, kajálás stb közben, hanem rendesen leülve egymással szemben. Beszéljük meg, ha gond van! Ha nem együtt éltek, igyekezzetek nem cseten beszélni konfliktusokról, hanem videóhívásban egymás arcára fókuszálva. Sokkal emberibben kommunikálunk egy arcot nézve, mint pötyögve. Sokkal-sokkal!
Akár bevalljuk, akár nem, a jelenlegi helyzet mindenkiben szorongást kelt. Feszültebbek vagyunk, könnyebben csattanunk fel vagy jobban magunkba zárkózunk. Próbáljunk türelmesek lenni, odafigyelni egymásra, kérdezni, megérteni, megoldást keresni! Ne hibáztassuk egymást, most mindenkinek nehéz. Keressük azt, mit tudunk tenni egymásért és mi a kompromisszum!
Ha pedig épp nincs párod, most nekiülhetsz felderíteni a jobbféle netes társkereső oldalakat. Van időd ésszel megkreálni az adatlapodat és nézelődni másokén. Bátorság! Nem te vagy az egyetlen normális ember a világban, találd meg a párod!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Amikor nem jön a baba... - a te hibád?

  Sajnos sok olyan cikk kering a neten, ahol nem túl képzett és nem túl okos emberek elmagyarázzák, hogy milyen lelki okai lehetnek, ha eddig nem estél teherbe, pedig nagyon szeretnél. Nem tökéletes az önértékelésed, nem tökéletes a párkapcsolatod, nem vagy elég jóban az anyukáddal, nem vagy elég távol az anyukádtól, páratlan számmal végződik a telefonszámod, kiskorodban ráléptél egy csigára és azóta is ezt gyászolod... Igen, igen, ez már a vicc kategória, de szerintem az előbbiek is azok. Masszív áldozathibáztatás lelki okokat keresni a termékenységi nehézségek mögött.  Mert nem lehetnek? Dehogynem lehetnek. Hiszen az emberi lélek és test egységben működik, ha a lelked nem akar valamit, akkor felül tudja írni a tested működését. De itt a hangsúly a "tudja" szón van. Számtalan esetben nem írja felül. Rengeteg nő esik teherbe úgy, hogy nem kész rá, tudatosan vagy tudat alatt nem akarja - ezzel nem árultam el nagy titkot. Igen, el tud utasítani lelki alapon egy nő teste egy k

A belső gyermek gyógyítása

   Nagyon sokan vagyunk, akik nem kaptuk meg gyerekként azt az odafigyelést, támogatást, amit alapból minden kisgyerek megérdemelne. Magunkban hordozzuk a kislányt vagy kisfiút, akire nem figyeltek, akit megszégyenítettek vagy bántottak. Őt nevezi a szakirodalom belső gyermeknek. Egy emlékképekből érzésekből összeálló személyiségrészünk, ami sok jelenbeli döntésünket, hozzáállásunkat meg tudja határozni anélkül, hogy tudnánk róla.     Nem tehetünk róla, hogy mit kaptunk vagy nem kaptunk meg. Kiszolgáltatottak voltunk. De mit tehetnénk most?  Visszacsinálni már nem lehet. - Nos, talán mégis. A fájdalmas emlékeket kitörölni ugyan nem tudjuk, de tehetünk melléjük jókat, amik ellensúlyozzák. Egyrészt arra gondolok, amit másoktól kapunk (1.), másrészt pedig arra, amit magunknak meg tudunk adni(2.). (1).   Vegyük észre a felénk áramló szeretetet! Nem annyira könnyű ám. Főleg itt Magyarországon, mindannyian úgy szeretünk és olyan jól tudunk panaszkodni! Nagy rutinunk van benne, hogy meglássuk

Érzékeny, érzelmes vagy gyenge?

Szeretettel mindazoknak, akiket valaha gyengének tituláltak, mert érzékenyebbek vagy érzelmesebbek az átlagnál.  Azt figyeltem meg, hogy ez a 3 jellemző (érzékeny - érzelmes - gyenge) összemosódik a köztudatban.  Bő egy éve kezdett foglalkoztatni a téma, amikor valaki, aki régóta közelről ismer, azt mondta, hogy X dologhoz én nem vagyok elég erős. X dolog persze pont az volt, amire a legjobban vágytam és pont biztatásra lett volna szükségem, nem jóindulatú féltésnek álcázott sértésre. De a sokk után komolyan elgondolkoztam: vajon tényleg gyenge vagyok? Nem inkább csak érzékeny? Mit nevezünk egyáltalán gyengének? Ezen a vonalon folytatva rájöttem, amire az illető célzott, még csak nem is az érzékenység volt, hanem az érzelmesség. Kavarodik ez a három. Tegyük tisztába! Mind a három tulajdonságról fontos tudni, hogy nem képez igazából kategóriát. Nem osztható fel a világ érzékeny és nem érzékeny emberekre. (A másik 2 esetében dettó.) Ez egy olyan tulajdonság, ami mindenkiben ott van, csak