Ugrás a fő tartalomra

TOP 5 újévi fogadalom

Mit fogadtál meg tavaly? 
Sikerült...?
Ha nem, elképzelhető, hogy Te is abba a kategóriba pottyantál bele, akinél az újévi fogadalom inkább önbántás, mint önszeretet volt. Talán nem maga a cél, lehet, hogy csak a megvalósítás módja. Néha elmosódik a határvonal az általam tudományosan önbasztatásnak nevezett attitűd és az önmagunkkal megértő, értelmes, produktív hozzállás között.  Nem kutatási adat, csak saját megfigyelésem szerint ezek a leggyakoribb és legértelmesebb újévi fogadalmak. Szeretnék mindegyikhez hozzáfűzni pár gondolatot, ami esetleg segíthet, hogy ne önbasztatás, hanem önszeretet legyen a cél és a megvalósítás.



1. Leteszem a cigit!

Először is is kérdezd meg magadtól, miért akarod letenni?
Szedd össze - fejben vagy papíron - miket ad a cigi neked és hogy miket vesz el (egészségügyi, pénzügyi, szociális, önbecsülési téren). Adhat gyakran megnyugtatást, vagy beütemezett szünetet, lehet egy rituálé része vagy összetartozás kifejezője. Mindezek fontos dolgok és mielőtt eldobod a cigit, találd ki, mi adja majd meg ezeket a cigi helyett. Minden leszokásnál alapszabály, hogy nem lemondás, hanem helyettesítés, új szokások kialakítsa a cél. Ne legyen az életed rosszabb, vagy kevesebb attól, hogy leteszed a cigit. Ebben már az is benne van alapból, hogy ne hirtelen felindulásból dobd el, hanem gondold át, készülj fel! Gondold át, nekem fokozatosan vagy egyik napról a másikra könnyebb meglépni. A hosszútávú siker a cél, nem az, hogy mától menjen.
Ne valaki másért tedd. Önmagadért tedd. Ne az önostorozás, önbüntetés egy része legyen, hanem az önmagad iránti szeretet egyik kifejezése.
(Mindezek alól kivétel, ha babát vársz vagy próbálkoztok. Mert akkor azonnal és mindenképpen tedd le. Nem te fogod megszívni, hanem ő, és ez nem fair. Senki magzati korát nincs jogod telefüstölni.) 

2. Leadok X kilót!

Sokak fogyását kísértem már végig és azt láttam, hogy nem a fogyókúrák és egyéb megszorítások hoznak sikert, hanem az, amikor a célkeresztbe az egészséges test kerül. Az, hogy vékonyabb leszel, ugyanúgy mellékhatás, mint az, hogy boldog leszel, ha a helyeden vagy az életben. Természetesen érthető, hogy csinosabb és karcsúbb szeretnél lenni, ez teljesen okés emberi szükséglet. De legyen a cél egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend és életmód mozgással és gasztronómiai örömökkel bővelkedve. Szeresd magad és ne kínozd magad. Ha lassabb is a fogyás, mint egy kemény diétával, a hosszú távú hatás miatt igazból megéri a lassan járj, tovább érsz mondást követni!
Legyél jól, egyél jól, mozogj sokat és adj időt a testednek változni!

3. Vegetáriánus vagy vegán leszek!

Miért akarsz az lenni? - erre a kérdésre nagyon fontos kidolgoznod a választ. Vegánnak lenni nem nehéz, de a váltás energia igényes folyamat. Nem lemondás, hanem új szokások kialakítása. Az a cél, hogy fejlődésként éld meg, hogy jókat egyél, hogy felfedezd, milyen könnyű így! Két fontos dolog segíthet. Az egyik, hogy olvass cikkeket, könyvetek és nézz videókat a témában, ahonnan tanulhatsz a miértekről környezetvédelmi, egészségügyi és etikai szempontból egyaránt. A másik pedig az ételek új világának felderítése, amihez vegn receptblogok és fb csoportok segítenek!
Szabadidős tevékenységem egyik központi témaköre segíteni másokat abban, hogy vegánok legyenek. Erre idén csináltunk is egy fb csoportot, ahol sok infót és segítséget adunk: VEGANUÁR 2019 https://www.facebook.com/groups/1852537374867748/

4. Írni fogom, mire mennyit költök!

Miért nem szokott sikerülni? Mert a legtöbben túlbonyolítják. Excel táblák meg minden.
A működő módszer ennél sokkal egyszerűbb: minden vásárlásnál szépen elteszed a blokkot a tárcádban egy külön erre kijelölt és elkülönített "rekeszbe." Pár naponta, mikor épp ráérsz, ürítsd ki ezt a rekeszt és egy füzetbe írd be a kiadásokat, majd dobd a papíros szelektívbe a blokkot. Hó végén ülj le és esetleg a netbank fiókod megnyitásával együtt gyűjtsd ki kategóriákba a kiadásokat, például: közlekedés, kaja, háztartás, rezsi, lakbér, tanulás, szórakozás, eating out, ruhák, állatkák, utazás, ajándék, egyéb, stb. Ennyi az egész. Havonta 1 óra és pár naponta 10 másodperc. 
Sokan félnek tőle, mert az életkedvüket is elveszi, milyen sok pénzük folyik el hülyeségekre. Nos, ha sosem szembesülünk vele, attól megváltozni még nem fog a helyzet. Ha egy-két hónapig csinálod, jobban meg fogod tudni tervezni a jövőbeli anyagiakat.

5. Megtanulok angolul / leteszem a nyelvvizsgát!

Az egyetlen hiba, amit el lehet követni, hogy túl sokat vársz el magadtól. Ésszel és némi önismerettel alkosd meg a tervet. Ne várd, hogy munka mellett napi 1 órát fogsz otthon leülni esténként egyedül angolozni. Bocs, hogy ezt így kimondom: nem fogsz: Nem ismerek olyat, aki teljesen egyedül meg tudott volna tanulni egy nyelvet. Tanfolyam vagy magántanár mindenkinek kell, ez nem jelenti azt, hogy hülye vagy. Ha a párod jól beszél, az nem jelenti azt, hogy meg tud tanítani. Ilyenre sem láttam még példát, csak kudarcba fulladt kísérleteket. A tanárhoz vagy tanfolyamra járás mellett sokat segít, ha sorozatokat, filmeket angolul nézel, angol felirattal, könyveket olvasol angolul napi rendszerességgel, keresel levelező társat (globalpenfriends.com) vagy társalgó klubot (például itt), töltsd le a telódra szótanuláshoz a quizlet alkalmazást. Határozz meg köztes célokat. Vedd tudomásul, hogy időbe telik és sok energiát kell befektetned. Végül pedig légy bátor, senki nem úgy született, hogy tud angolul, és Te sem vagy sokkal hülyébb, mint bárki más! ha beleteszed az energiát, az meghozza az eredményt, ez egy olyan dolog, ahol teljesen tőled függ a siker.


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Amikor nem jön a baba... - a te hibád?

  Sajnos sok olyan cikk kering a neten, ahol nem túl képzett és nem túl okos emberek elmagyarázzák, hogy milyen lelki okai lehetnek, ha eddig nem estél teherbe, pedig nagyon szeretnél. Nem tökéletes az önértékelésed, nem tökéletes a párkapcsolatod, nem vagy elég jóban az anyukáddal, nem vagy elég távol az anyukádtól, páratlan számmal végződik a telefonszámod, kiskorodban ráléptél egy csigára és azóta is ezt gyászolod... Igen, igen, ez már a vicc kategória, de szerintem az előbbiek is azok. Masszív áldozathibáztatás lelki okokat keresni a termékenységi nehézségek mögött.  Mert nem lehetnek? Dehogynem lehetnek. Hiszen az emberi lélek és test egységben működik, ha a lelked nem akar valamit, akkor felül tudja írni a tested működését. De itt a hangsúly a "tudja" szón van. Számtalan esetben nem írja felül. Rengeteg nő esik teherbe úgy, hogy nem kész rá, tudatosan vagy tudat alatt nem akarja - ezzel nem árultam el nagy titkot. Igen, el tud utasítani lelki alapon egy nő teste egy k

A belső gyermek gyógyítása

   Nagyon sokan vagyunk, akik nem kaptuk meg gyerekként azt az odafigyelést, támogatást, amit alapból minden kisgyerek megérdemelne. Magunkban hordozzuk a kislányt vagy kisfiút, akire nem figyeltek, akit megszégyenítettek vagy bántottak. Őt nevezi a szakirodalom belső gyermeknek. Egy emlékképekből érzésekből összeálló személyiségrészünk, ami sok jelenbeli döntésünket, hozzáállásunkat meg tudja határozni anélkül, hogy tudnánk róla.     Nem tehetünk róla, hogy mit kaptunk vagy nem kaptunk meg. Kiszolgáltatottak voltunk. De mit tehetnénk most?  Visszacsinálni már nem lehet. - Nos, talán mégis. A fájdalmas emlékeket kitörölni ugyan nem tudjuk, de tehetünk melléjük jókat, amik ellensúlyozzák. Egyrészt arra gondolok, amit másoktól kapunk (1.), másrészt pedig arra, amit magunknak meg tudunk adni(2.). (1).   Vegyük észre a felénk áramló szeretetet! Nem annyira könnyű ám. Főleg itt Magyarországon, mindannyian úgy szeretünk és olyan jól tudunk panaszkodni! Nagy rutinunk van benne, hogy meglássuk

Érzékeny, érzelmes vagy gyenge?

Szeretettel mindazoknak, akiket valaha gyengének tituláltak, mert érzékenyebbek vagy érzelmesebbek az átlagnál.  Azt figyeltem meg, hogy ez a 3 jellemző (érzékeny - érzelmes - gyenge) összemosódik a köztudatban.  Bő egy éve kezdett foglalkoztatni a téma, amikor valaki, aki régóta közelről ismer, azt mondta, hogy X dologhoz én nem vagyok elég erős. X dolog persze pont az volt, amire a legjobban vágytam és pont biztatásra lett volna szükségem, nem jóindulatú féltésnek álcázott sértésre. De a sokk után komolyan elgondolkoztam: vajon tényleg gyenge vagyok? Nem inkább csak érzékeny? Mit nevezünk egyáltalán gyengének? Ezen a vonalon folytatva rájöttem, amire az illető célzott, még csak nem is az érzékenység volt, hanem az érzelmesség. Kavarodik ez a három. Tegyük tisztába! Mind a három tulajdonságról fontos tudni, hogy nem képez igazából kategóriát. Nem osztható fel a világ érzékeny és nem érzékeny emberekre. (A másik 2 esetében dettó.) Ez egy olyan tulajdonság, ami mindenkiben ott van, csak