Ugrás a fő tartalomra

Ciki pszichológushoz járni...?

   Ahogyan edzőterembe sem a gyengék járnak, ugyanúgy pszichológushoz sem. Másfajta erőről beszélünk, de mégis megalapozottnak érzem a párhuzamot. Edzőterembe, vagy bármilyen önmagunkat építő sportra is az megy, aki felismerte, hogy még nem tökéletes, aki akar fejlődni, akinek céljai vannak, aki felelősséget vállal önmagáért és tesz érte, hogy jobb legyen.
   Pszichológushoz a bátor emberek járnak. Mert bátorság kell ahhoz, hogy felismerd, hogy valami nem oké, hogy segítséget keress minden idióta előítélettel és gerinctelenül szégyenkeltő beszólással szembemenve. Bátorság kell ahhoz, hogy felhívj valakit időpontért, hogy elmenj az első alkalomra és elkezdj beszélni magadról egy vadidegennek. Elmondhatatlanul tisztelek mindenkit, akit idáig eljutott. Különösen a pasikat. Rájuk még erősebben vonatkoznak a mi kis mélyen szexista kultúránk előítéletei. Tiszteletreméltó, amikor egy ember - akár nő, akár férfi - mer beszélni a bizonytalanságairól, a sérüléseiről, a félelmeiről és vágyairól.

  ...hogy érdemes -e titkolni?

   Sok esetben igen. Az emberek tele vannak előítéletekkel, ami ugyan elsősorban az ó bajuk, de ha alávetett vagy függő pozícióban vagy, akkor adódhat belőle hátrányod. Munkahelyek, főnökök között kevesen akadnak, akik nem stigmatizálnak ilyen esetekben. 
   Többeket ismerek, akik a szüleik, testvéreik előtt titkolják el, hogy járnak segítőhöz. Úgy vélem, mindenkinek joga van ott meghúzni a határait, ahol jónak látja, és eldönteni, kit avat be a lelki fejlődésébe és kit nem. A tény, hogy valakivel vérszerinti kapcsolatban állsz, még nem jelenti azt, hogy nincs jogod megszabni a kettőtök közti távolságot. Sajnos nem mindenki jófej, aki rokon.
   Nem ismertem még olyat, aki a párja előtt titkolta volna, de ehhez is jogod van, természetesen. Az otthon maradt partnerek általában örülnek, hogy eljön az illető beszélgetni. Félig remélik, hogy "megjavítva" tér haza, félig aggódnak, hogy "ebből mi fog kisülni". Hamar megtanulják használni az "erről legyél szíves inkább a pszichológusoddal beszélgess" kártyát is - olykor jogosan. Amennyiben a párod azon kevesek közé tartozik, akik már tudják, hogy beszélgetésre járni bátorságot, felelősségvállalást, fejlődési szándékot jelent, örülni és támogatni fog. 

Gy. I. hülye K.

1. Minek jársz pszichológushoz? Nincsenek barátaid?!
Ez körülbelül olyan, mintha azt kérdeznéd: minek mosol fogat, hát nem megcsináltad már régen az angol házid?! Két teljesen külön műfaj! Egyik sem helyettesíti a másikat.
Egyébként meg lehet, hogy nincsenek. És? Csak még egy ok, hogy dolgozzak magamon, mert talán megtalálom a módját, hogy legyenek.
2. Áhá. Szóval dilis vagy.
Erre lehet szimplán azt felelni, hogy nem. De akár vissza is kérdezhetsz, mit ért az alatt a nem egyértelműen definiált szó alatt, hogy "dilis". Ki tudja. Lehet, hogy amit ő ért alatta, az pont rád illik. Dilis az, akin olykor eluralkodnak a negatív érzelmei? Dilis az, aki felismerte, hogy még mindig hatnak rá a gyermekkori sérülései? Dilis az, aki elbizonytalanodott, hogy hogyan tovább? Ha ilyesmiket jelent, akkor talán igen, dilis vagyok. 

  Igazából mindenki azt gondol, amit akar - vagy amit tud. Ezért nem a te dolgod, ha valaki lenéz azért, hogy pszichológushoz jársz. Én azt gondolom rólad, hogy bátor ember vagy, aki felelősséget vállal önmagáért, aki nem sodródik az élet adta szarviharral és a hozzá kapcsolódó negatív érzelmeivel, hanem megpróbálja kezébe ragadni a kormányrudat és megtanul a tőle telhető legjobban hajózni a viharokban is.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Amikor nem jön a baba... - a te hibád?

  Sajnos sok olyan cikk kering a neten, ahol nem túl képzett és nem túl okos emberek elmagyarázzák, hogy milyen lelki okai lehetnek, ha eddig nem estél teherbe, pedig nagyon szeretnél. Nem tökéletes az önértékelésed, nem tökéletes a párkapcsolatod, nem vagy elég jóban az anyukáddal, nem vagy elég távol az anyukádtól, páratlan számmal végződik a telefonszámod, kiskorodban ráléptél egy csigára és azóta is ezt gyászolod... Igen, igen, ez már a vicc kategória, de szerintem az előbbiek is azok. Masszív áldozathibáztatás lelki okokat keresni a termékenységi nehézségek mögött.  Mert nem lehetnek? Dehogynem lehetnek. Hiszen az emberi lélek és test egységben működik, ha a lelked nem akar valamit, akkor felül tudja írni a tested működését. De itt a hangsúly a "tudja" szón van. Számtalan esetben nem írja felül. Rengeteg nő esik teherbe úgy, hogy nem kész rá, tudatosan vagy tudat alatt nem akarja - ezzel nem árultam el nagy titkot. Igen, el tud utasítani lelki alapon egy nő teste egy k

A belső gyermek gyógyítása

   Nagyon sokan vagyunk, akik nem kaptuk meg gyerekként azt az odafigyelést, támogatást, amit alapból minden kisgyerek megérdemelne. Magunkban hordozzuk a kislányt vagy kisfiút, akire nem figyeltek, akit megszégyenítettek vagy bántottak. Őt nevezi a szakirodalom belső gyermeknek. Egy emlékképekből érzésekből összeálló személyiségrészünk, ami sok jelenbeli döntésünket, hozzáállásunkat meg tudja határozni anélkül, hogy tudnánk róla.     Nem tehetünk róla, hogy mit kaptunk vagy nem kaptunk meg. Kiszolgáltatottak voltunk. De mit tehetnénk most?  Visszacsinálni már nem lehet. - Nos, talán mégis. A fájdalmas emlékeket kitörölni ugyan nem tudjuk, de tehetünk melléjük jókat, amik ellensúlyozzák. Egyrészt arra gondolok, amit másoktól kapunk (1.), másrészt pedig arra, amit magunknak meg tudunk adni(2.). (1).   Vegyük észre a felénk áramló szeretetet! Nem annyira könnyű ám. Főleg itt Magyarországon, mindannyian úgy szeretünk és olyan jól tudunk panaszkodni! Nagy rutinunk van benne, hogy meglássuk

Érzékeny, érzelmes vagy gyenge?

Szeretettel mindazoknak, akiket valaha gyengének tituláltak, mert érzékenyebbek vagy érzelmesebbek az átlagnál.  Azt figyeltem meg, hogy ez a 3 jellemző (érzékeny - érzelmes - gyenge) összemosódik a köztudatban.  Bő egy éve kezdett foglalkoztatni a téma, amikor valaki, aki régóta közelről ismer, azt mondta, hogy X dologhoz én nem vagyok elég erős. X dolog persze pont az volt, amire a legjobban vágytam és pont biztatásra lett volna szükségem, nem jóindulatú féltésnek álcázott sértésre. De a sokk után komolyan elgondolkoztam: vajon tényleg gyenge vagyok? Nem inkább csak érzékeny? Mit nevezünk egyáltalán gyengének? Ezen a vonalon folytatva rájöttem, amire az illető célzott, még csak nem is az érzékenység volt, hanem az érzelmesség. Kavarodik ez a három. Tegyük tisztába! Mind a három tulajdonságról fontos tudni, hogy nem képez igazából kategóriát. Nem osztható fel a világ érzékeny és nem érzékeny emberekre. (A másik 2 esetében dettó.) Ez egy olyan tulajdonság, ami mindenkiben ott van, csak