Ugrás a fő tartalomra

Mondd ki bátran! - Az asszertív kommunikáció alapjai



   Sok olyan emberrel dolgozom, akiknek nehézséget jelent nemet mondani, vagy kifejezni, ha valamit szeretnének, vagy valami rosszul esett nekik. Meggyőződésem, hogy ez nem önbizalom kérdése és nem is egy-egy adott emberi kapocslatot jellemez. (Vagyis: nem, nem te vagy béna és nem, nem szar a párkapcsolatod) Sokkal inkább egy készség hiányáról vagy fejletlenségéről van itt szó! Nem tudjuk, hogyan kell jól kifejezni magunkat a konfliktusokban. Azt remekül tudjuk viszont, hogyan kell rosszul...

   Sajnos egyikünk sem olyan családokban cseperedett fel, ahol napi szinten példát mutattak a szülők a konfliktusok helyes kezelésében. Sok példát láttunk az agresszív kommunikációra - ami nem minden esetben fizikai agressziót jelent, hanem legtöbbször inkább verbális agressziót - és ugyanígy sok példát láttunk a passzív kommunikációra, ahol az ember elnyomja a saját érdekeit, mondanivalóját, és meghunyászkodik, csendben tűr. Harmadik opció az úgy nevezett rejtett agresszív, vagy manipulatív kommunikáció, mint például az érzelmi zsarolás, drámázás vagy mártírkodás. Biztos vagyok benne, hogy ezekre mindenki tud példát mondani. Ezeket láttuk, ezeket tanultuk meg. De mi van akkor, ha rádöbbenünk, hogy egyiket sem akarjuk? 
   Nem érdemes magunkat ostorozni azért, hogy csak agresszíven/passzívan/ manipulatívan tudunk kommunikálni a konfliktusokban. Ugorjuk át a hibáztatás fázisát, mert ehhez igazán túl rövid az élet. Keressünk megoldást! Fejlesszük a konfliktuskezelő, kommunikációs készségeinket!


Egyelőre két módszert találtam, ahol számomra szimpatikus technikákat tanítanak: az asszertív kommunikáció módszertanát és az erőszakmentes kommunikáció módszertanát. Előbbihez szeretnék most kedvet csinálni. 

Nagyon röviden így foglalta össze az asszerítv kommunikáció technikáját egy közepesen szimpatikus youtuber:
1. Ismerd fel a szükségleteidet!
2. Mondd ki, mit kérsz!
3. Lásd meg mások nézőpontját!
4. Légy rugalmas, ajánlj fel opciókat!
5. Beszélj nyugodt hangon!
6. Vállald a felelősséget a döntéseidért, vállald fel az igényeidet!
7. Ismételd el többször a kérés lényegi részét!
A videó helyett cikk itt: http://www.thedistilledman.com/be-more-assertive/
Ha pedig a videóra vagy kíváncsi: How to be more assertive

Hogyan légy asszertív?
(Sue Hadfield és Gill Hasson Asszertivitás című könyve alapján.)

-Először is próbáld meghatározni, felismerni, hogyan érzed magad egy adott helyzetben. Ez egyáltalán nem könnyű feladat, de hosszas gyakorlással rengeteget lehet benne fejlődni!

Vállalj felelősséget az érzéseidért és ahelyett, hogy például azt mondanád "feldühítettél", mondd így "dühös vagyok" vagy még inkább "dühöt érzek". Figyelj oda a "nem örülök neki" jellegű érzéseidre, mert nagyon jó jelzői lehetnek korábban elfojtott rossz érzéseknek, amiket esetleg megtanulhatsz nyíltan, asszertíven kommunikálni.

-Bátran kérj időt másoktól arra, hogy átgondold a helyzeteket! Nyilván ez nem minden konfliktusban életszerű és megvalósítható, de sokkal több helyzetben az, mint amennyiben használjuk! Az egy teljesen korrekt kérés, hogy "Még nem tudom. Visszatérhetnénk erre holnap este?"


- Elvárásaink és feltételezéseink torzíthatják azt, ahogyan a másik személy megszólalását felfogjuk. Próbálj minél tisztábban figyelni és azt hallani, amit mondd. Segíthet, ha visszakérdezel, ha ellenőrzöd, jól értetted-e, amit értettél.


- Ha a másik fél nem hajlandó teljesíteni a kérdésedet vagy figyelembe venni az álláspontodat, ne hátrálj meg! Ne kezdj duzzogni! Először próbáld egy picit a helyébe képzelni magad. Majd kezdj alkudozni, törekedj a kompromisszumra. A rugalmasság nem egyenlő a gyengeséggel. Az alkudozás nem a passzív kommunikáció technikája. Hiszen az asszertív kommunikációnak eleve nem az a célja, hogy érvényesüljön az akaratod, hanem hogy egyforma súllyal essen latba mindkét fél érdeke.


- Fogadd el a másik reakcióját, de ne vállalj felelősséget mások érzelmeiért. A "Nagyon sajnálom, hogy csalódott vagy, de ma fáradt vagyok moziba menni" egy tökéletesen asszertív válasz például. A saját érzelmeidért vállalj felelősséget, ne a másokéért. 


- A konfliktus helyzetek megoldásai mások számára következményekké válnak. Ilyen például, ha büntetést kell fizetned a bliccelésért vagy a gyorshajtásért. Büntetésnek hívjuk, de igazából ez egy megoldás. Bizonyos hatóságok megoldása egyes problémákra, ami számodra kellemetlen következmény lehet. Fontos, hogy mikor döntést hozunk, vállaljuk a lehetséges következményeket.


- Lehetnek helyzetek, amikor engedsz a másiknak, mert mindent figyelembe véve ez a legjobb megoldás az adott szituban. Ilyenkor ne hibáztasd őt. Vállald a felelősséget a döntésedért. Semmi gond azzal, ha néha kiengeded a kezedből az események irányítását - hiszen nem lehet mindig mindent kontrollálni, fárasztó szerep lenne... - de ilyenkor ne másokat és a körülményeket hibáztasd.


- A saját reakcióidért vagy felelős, nem pedig mások szükségleteiért. (Nyilván ez nem igaz a gondviselő-gondozott viszonyra.) Ne vállalj felelősséget mások érzelmeiért, nem teszel nekik sem szívességet vele. Ha valóban megérted, hogy nem vagy felelős mások érzelmeiért, akkor nem kell többé bűntudatot érezned. Mondd el, mit szeretnél és mit nem!


Még egy hasznos összefoglaló videó:




Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Amikor nem jön a baba... - a te hibád?

  Sajnos sok olyan cikk kering a neten, ahol nem túl képzett és nem túl okos emberek elmagyarázzák, hogy milyen lelki okai lehetnek, ha eddig nem estél teherbe, pedig nagyon szeretnél. Nem tökéletes az önértékelésed, nem tökéletes a párkapcsolatod, nem vagy elég jóban az anyukáddal, nem vagy elég távol az anyukádtól, páratlan számmal végződik a telefonszámod, kiskorodban ráléptél egy csigára és azóta is ezt gyászolod... Igen, igen, ez már a vicc kategória, de szerintem az előbbiek is azok. Masszív áldozathibáztatás lelki okokat keresni a termékenységi nehézségek mögött.  Mert nem lehetnek? Dehogynem lehetnek. Hiszen az emberi lélek és test egységben működik, ha a lelked nem akar valamit, akkor felül tudja írni a tested működését. De itt a hangsúly a "tudja" szón van. Számtalan esetben nem írja felül. Rengeteg nő esik teherbe úgy, hogy nem kész rá, tudatosan vagy tudat alatt nem akarja - ezzel nem árultam el nagy titkot. Igen, el tud utasítani lelki alapon egy nő teste egy k

A belső gyermek gyógyítása

   Nagyon sokan vagyunk, akik nem kaptuk meg gyerekként azt az odafigyelést, támogatást, amit alapból minden kisgyerek megérdemelne. Magunkban hordozzuk a kislányt vagy kisfiút, akire nem figyeltek, akit megszégyenítettek vagy bántottak. Őt nevezi a szakirodalom belső gyermeknek. Egy emlékképekből érzésekből összeálló személyiségrészünk, ami sok jelenbeli döntésünket, hozzáállásunkat meg tudja határozni anélkül, hogy tudnánk róla.     Nem tehetünk róla, hogy mit kaptunk vagy nem kaptunk meg. Kiszolgáltatottak voltunk. De mit tehetnénk most?  Visszacsinálni már nem lehet. - Nos, talán mégis. A fájdalmas emlékeket kitörölni ugyan nem tudjuk, de tehetünk melléjük jókat, amik ellensúlyozzák. Egyrészt arra gondolok, amit másoktól kapunk (1.), másrészt pedig arra, amit magunknak meg tudunk adni(2.). (1).   Vegyük észre a felénk áramló szeretetet! Nem annyira könnyű ám. Főleg itt Magyarországon, mindannyian úgy szeretünk és olyan jól tudunk panaszkodni! Nagy rutinunk van benne, hogy meglássuk

Érzékeny, érzelmes vagy gyenge?

Szeretettel mindazoknak, akiket valaha gyengének tituláltak, mert érzékenyebbek vagy érzelmesebbek az átlagnál.  Azt figyeltem meg, hogy ez a 3 jellemző (érzékeny - érzelmes - gyenge) összemosódik a köztudatban.  Bő egy éve kezdett foglalkoztatni a téma, amikor valaki, aki régóta közelről ismer, azt mondta, hogy X dologhoz én nem vagyok elég erős. X dolog persze pont az volt, amire a legjobban vágytam és pont biztatásra lett volna szükségem, nem jóindulatú féltésnek álcázott sértésre. De a sokk után komolyan elgondolkoztam: vajon tényleg gyenge vagyok? Nem inkább csak érzékeny? Mit nevezünk egyáltalán gyengének? Ezen a vonalon folytatva rájöttem, amire az illető célzott, még csak nem is az érzékenység volt, hanem az érzelmesség. Kavarodik ez a három. Tegyük tisztába! Mind a három tulajdonságról fontos tudni, hogy nem képez igazából kategóriát. Nem osztható fel a világ érzékeny és nem érzékeny emberekre. (A másik 2 esetében dettó.) Ez egy olyan tulajdonság, ami mindenkiben ott van, csak