Ugrás a fő tartalomra

Mire számíts, amikor jössz hozzám beszélgetni?


Ezzel a cikkel abban szeretnék segíteni, hogy el tudd dönteni, szimpatikus vagyok-e vagy inkább keresgélsz tovább a pszichológusok között. Utóbbi esetben ezt az oldalt jó szívvel ajánlom: https://pszichologuskereso.hu/



  Mikor belépsz, a kutyusom odaoson és megszagol téged. Eddig mindenkit beengedett és amikor leülünk, ő is megnyugszik és lefekszik aludni. Fontos, hogy kutyaszőrre allergiás embereket nem tudunk fogadni.

  Először is tegeződünk. Nem hiszem, hogy magázódás kellene ahhoz, hogy egymást kölcsönösen tisztelve komunikáljunk. Tisztelet témakörében az előre megbeszélt időpontok betartását várom el. Nagyon ritkán szoktam késni vagy találkozót lemondani és ugyanezt szeretném kérni másoktól is.
  Cipőt levenni nem kell, de kényelmesebb, mert akkor fel tudod tenni a lábad a karosszékben, miközben beszélgetünk. Telefonjainkat mindketten lehalkítjuk a beszélgetés előtt, hogy 100%-ban oda tudjunk figyelni a közös munkára.
Mikor bejössz, megkérdezem, milyen teát kérsz és melyik bögrét választod. Ez nem személyiségteszt, csupán apró jele annak, hogy a választásaid, a döntéseid számítanak. Ha nem kérsz teát, az is teljesen oké. 
  Mikor leülünk, első alkalommal mindig elmondom, hogy minden amit mondasz, köztünk marad. Ez azért is fontos, mert sok tizenévessel dolgozom együtt és nem egy aggódó édesanyának magyaráztam már el telefonon vagy emailen, hogy semmilyen körülmények között nem élek vissza a gyermeke bizalmával.
   A beszélgetés arról folyik, amiről te szeretnéd. Van, akiknél többet szólok bele, ha úgy vélem, ezzel segítek, van aki sokat beszél és összeszedett magától is, ilyenkor inkább háttérbe húzódom. Főleg kérdéseket fogalmazok meg vagy összefoglalom, mit értettem meg abból, amit mondtál. esetleg visszajelzést adok arról, hogy kívülről hogy hangzik. A cél mindig az, hogy tisztábban láss, jobban megértsd önmagad és jobb döntéseket hozz a jövőben. Hiszek benne, hogy mindenki meg tudja találni vagy ki tudja találni a saját megoldásait, válaszait.
  Nem szoktam jegyzetelni, teljes mértékben és folyamatosan rád figyelek. Amiket mondasz ugyanúgy megjegyzem, ahogyan te is emlékszel a kedvenc sorozatod eddigi epizódjaira. Talán nem tudnád szóról szóra felmondani, de amikor nézed a kövi részt, akkor a memóriádban aktiválódnak az egyes jelentekkel összefüggő emlékek. 
   Amikor lejár az időnk, felállunk és elköszönés előtt két fontos feladatunk van: beírni a jövő heti időpontodat a naptárunkba és elintézni a piszkos anyagiakat. Ha nem kérsz számlát és KP-val fizetsz, akkor nyugtát adok, ha pedig utalsz, akkor köteles vagyok számlát írni, amihez a címedet is el kell kérnem.

Milyen problémákkal érdemes hozzám jönni?
- étkezési problémák
- szorongásos problémák
- tizenéves kori identitás-krízisek, szülőkről való leválás
- szakítás utáni újraépülés
- gyász
-gyermekkori traumák feldolgozása
- párkapcsolati kommunikációs vagy szexuális nehézségek
- gyakori és nagy mértékű lehangoltság (köznyelvben depresszió, de nem szeretem ezt használni)
- karrier krízis, pályaválasztás
- vegán életmóddal kapcsolatos problémák



Milyen problémákkal nem érdemes hozzám jönni?
(nem az ízlésem, hanem képzettségem, tapasztalatom hiánya miatt)

- alkohol problémák
- drog problémák
- poliamoriban, nyitott kapcsolatban felmerülő problémák
- hallucinációk
- agresszív magatartás
Emellett nagyon fontos, hogy csak olyanokkal dolgozom, akik teljesen önként jönnek, nem pedig valaki követeléséből adódóan.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Amikor nem jön a baba... - a te hibád?

  Sajnos sok olyan cikk kering a neten, ahol nem túl képzett és nem túl okos emberek elmagyarázzák, hogy milyen lelki okai lehetnek, ha eddig nem estél teherbe, pedig nagyon szeretnél. Nem tökéletes az önértékelésed, nem tökéletes a párkapcsolatod, nem vagy elég jóban az anyukáddal, nem vagy elég távol az anyukádtól, páratlan számmal végződik a telefonszámod, kiskorodban ráléptél egy csigára és azóta is ezt gyászolod... Igen, igen, ez már a vicc kategória, de szerintem az előbbiek is azok. Masszív áldozathibáztatás lelki okokat keresni a termékenységi nehézségek mögött.  Mert nem lehetnek? Dehogynem lehetnek. Hiszen az emberi lélek és test egységben működik, ha a lelked nem akar valamit, akkor felül tudja írni a tested működését. De itt a hangsúly a "tudja" szón van. Számtalan esetben nem írja felül. Rengeteg nő esik teherbe úgy, hogy nem kész rá, tudatosan vagy tudat alatt nem akarja - ezzel nem árultam el nagy titkot. Igen, el tud utasítani lelki alapon egy nő teste egy k

A belső gyermek gyógyítása

   Nagyon sokan vagyunk, akik nem kaptuk meg gyerekként azt az odafigyelést, támogatást, amit alapból minden kisgyerek megérdemelne. Magunkban hordozzuk a kislányt vagy kisfiút, akire nem figyeltek, akit megszégyenítettek vagy bántottak. Őt nevezi a szakirodalom belső gyermeknek. Egy emlékképekből érzésekből összeálló személyiségrészünk, ami sok jelenbeli döntésünket, hozzáállásunkat meg tudja határozni anélkül, hogy tudnánk róla.     Nem tehetünk róla, hogy mit kaptunk vagy nem kaptunk meg. Kiszolgáltatottak voltunk. De mit tehetnénk most?  Visszacsinálni már nem lehet. - Nos, talán mégis. A fájdalmas emlékeket kitörölni ugyan nem tudjuk, de tehetünk melléjük jókat, amik ellensúlyozzák. Egyrészt arra gondolok, amit másoktól kapunk (1.), másrészt pedig arra, amit magunknak meg tudunk adni(2.). (1).   Vegyük észre a felénk áramló szeretetet! Nem annyira könnyű ám. Főleg itt Magyarországon, mindannyian úgy szeretünk és olyan jól tudunk panaszkodni! Nagy rutinunk van benne, hogy meglássuk

Érzékeny, érzelmes vagy gyenge?

Szeretettel mindazoknak, akiket valaha gyengének tituláltak, mert érzékenyebbek vagy érzelmesebbek az átlagnál.  Azt figyeltem meg, hogy ez a 3 jellemző (érzékeny - érzelmes - gyenge) összemosódik a köztudatban.  Bő egy éve kezdett foglalkoztatni a téma, amikor valaki, aki régóta közelről ismer, azt mondta, hogy X dologhoz én nem vagyok elég erős. X dolog persze pont az volt, amire a legjobban vágytam és pont biztatásra lett volna szükségem, nem jóindulatú féltésnek álcázott sértésre. De a sokk után komolyan elgondolkoztam: vajon tényleg gyenge vagyok? Nem inkább csak érzékeny? Mit nevezünk egyáltalán gyengének? Ezen a vonalon folytatva rájöttem, amire az illető célzott, még csak nem is az érzékenység volt, hanem az érzelmesség. Kavarodik ez a három. Tegyük tisztába! Mind a három tulajdonságról fontos tudni, hogy nem képez igazából kategóriát. Nem osztható fel a világ érzékeny és nem érzékeny emberekre. (A másik 2 esetében dettó.) Ez egy olyan tulajdonság, ami mindenkiben ott van, csak